Polévky

Bramboračka

4 brambory, menší mrkev, cibule, česnek, kousek celeru, petržel, lžíce hladké mouky, trochu tuku, celý pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, sůl.
   Bramboračku můžeme připravit ze zeleninového nebo masového vývaru. Do vývaru přidáme postupně všechnu nadrobno nakrájenou zeleninu. Ze lžíce mouky a trochy tuku si připravíme jíšku, kterou použijeme na zahuštění. Pokud se chceme vyhnout přepalování tuků, připravíme si jíšku tak, že opražíme na suché pánvi hladkou mouku a po jejím sundání z ohně ji rozmícháme v troše tuku. Můžeme použít v podstatě jakýkoli tuk. Do této ještě vlažné směsi vmícháme trochu vody a takto připravenou jíšku použijeme k přípravě polévek. Spolu se zeleninou vaříme divoké koření. Když je zelenina měkká, přidáme jíšku a ještě povaříme. Polévku dochucujeme majoránkou a pepřem. Jsou v ní výborné sušené nebo čerstvé houby.

 

Bramborová polévka s rajčatovým protlakem

4 brambory, trochu tuku, lžíce hladké mouky, trochu mléka nebo smetany, malá plechovka rajčatového protlaku, sůl.
   Do uvařených nadrobno nakrájených brabor přidáme jíšku a povaříme. Nakonec přidáme rajčatový protlak. Polévku můžeme lehce přisladit. Je chutnější, vaří-li se ze zeleninového nebo masového vývaru. Do hotové teplé polévky přidáme několik lžic mléka nebo smetany.

Celerová polévka

Vývar nebo masox, 1 menší celer, trochu tuku, polévková lžíce mouky, 1 žloutek, celerová nebo petrželová nať, pepř, sůl.
   Do vývaru nebo masoxu dáme uvařit nadrobno nakrájený celer a celerovou nať. Až celer změkne, přidáme jíšku a provaříme. Nakonec přidáme žloutek a polévku okořeníme.

 

Cibulová polévka

vývar, 2 cibule, trochu tuku, lžíce mouky, pepř, sůl.
   Ve vývaru povaříme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme jíšku a dochutíme pepřem.

 

Česneková polévka

2 brambory, 5 stroužků česneku, lžíce sádla, trochu zázvoru, pepře, majoránky, sůl, jeden žloutek.
   Do vody dáme vařit nadrobno nakrájené brambory. Po jejich změknutí přidáme sádlo a utřený česnek. Polévku dokořeníme. Můžeme ji zjemnit žloutkem.

 

Fazolková bílá polévka

4 lžíce pokrájených fazolek, 1 brambor, 1 cibule, lžíce mouky, trochu tuku, 3 lžíce smetany, ocet, sůl.
  Na troše tuku zpěníme cibulku. Přidáme vodu a vaříme s nakrájeným bramborem a fazolkami. Po jejich změknutí přidáme trochu mouky rozdělané ve studené vodě a ještě chvilku povaříme. Do hotové polévky nalejeme smetanu a dochutíme octem.

 

Polévka z kysaného zelí

5 lžic kysaného zelí, 2 brambory, lžíce sádla, lžíce mouky, kmín, sůl, 4 lžíce smetany.
   Kyselé zelí nakrájíme a vaříme spolu s brambory. Můžeme přidat i trochu láku. Polévku zahustíme moukou a nakonec vmícháme smetanu.

 

Polévka z hlávkového zelí

Trochu vývaru nebo masox, půl menší hlávky zelí, 1 cibule, 2 brambory, trochu tuku, lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce smetany, nové koření, celý pepř, pálivá paprika, sůl.
   Zelí vaříme s brambory ve vývaru. Přidáme cibulku a česnek osmažený na troše tuku. Přidáme koření a do hotové polévky vmícháme smetanu. Je-li polévka řídká, můžeme ji zahustit jíškou nebo jen moukou.

 

Polévka z kyselých okurek

4 kyselé okurky, lžíce tuku, lžíce mouky, 1 žloutek, 4 lžíce smetany, sůl, kopr.
   Kyselé okurky povaříme a zahustíme jíškou. Zjemníme žloutkem a do hotové vmícháme smetanu. Polévku dochutíme koprem.

 

Kapustová polévka

1/4 kapusty, 2 brambory, 1 cibule, kousek salámu, 2 stroužky česneku, trochu tuku, lžíce mouky, pepř, sůl, červená paprika.
   Kapustu vaříme s brambory a česnekem. Přidáme jíšku s osmaženou cibulkou. Nakonec přidáme nadrobno nakrájený salám a polévku okořeníme. Můžeme ji zjemnit trochou smetany.

 

Květáková polévka

půlka květáku, 2 brambory, 1 cibule, lžíce tuku, lžíce mouky, 1 vejce, sůl, pepř.
   Ve vodě (nebo vývaru) uvaříme květák spolu s brambory. Přidáme drobně nakrájenou cibulku a z mouky uděláme jíšku. Do hotové polévky můžeme zavařit vejce. Kořeníme mletým pepřem.

 

Koprová polévka

2 brambory, 1 cibule, lžíce tuku, lžíce mouky, 4 lžíce smetany, lžíce nasekaného kopru, 2 vejce, sůl, ocet.
   Ve vodě uvaříme brambory a přidáme cibulku. Zahustíme jíškou a po provaření přidáme smetanu. Nakonec dáme kopr a nasekaná natvrdo vařená vejce. Dochutíme octem a solí. 

 

Mrkvová polévka

4 ůžíce nastrouhané mrkve, 1 cibule, lžíce tuku, lžíce mouky, trochu smetany, sůl.
   Ve vývaru nebo masoxu uvaříme nastrouhanou mrkev. Cibulkunecháme zesklovatět na troše tuku a přidáme mouku. Touto směsí polévku zahustíme. Nakonec přidáme trochu smetany.

 

Polévka z mladých kopřiv

vývar nebo masox, 5 lžic spařených nadrobno nakrájených kopřiv, žíce tuku, lžíce mouky, sůl.
   Ve vývaru uvaříme spařené nadrobno nakrájené kopřivy. Polévku zahustíme jíškou. Do této polévky můžeme přidat např. kousek kořenové zeleniny, brambor apod.

 

Pórková polévka s taveným sýrem

vývar nebo masox, 3 pórky, 2 tavené sýry, kousek másla, lžíce mouky, sůl, pepř.
   Pórek nakrájíme nadrobno, podusíme jej na másle, zaprášíme moukou a zalejeme vývarem. Po provaření přidáme do polévky sýry. Nakonec polévku dochutíme pepřem.

 

Rajská polévka s mrkví

3 lžíce nadrobno nastrouhané mrkve, 1 cibule, lžíce tuku, lžíce mouky, plechovka malého rajčatového protlaku, divoké koření (nové koření, celý pepř, bobkový list), 3 kostky cukru, trochu octa, kousek tvrdého sýra.  
   Ve vodě povaříme nastrouhanou mrkev spolu s kořením. Cibulku osmahneme na tuku a přidáme mouku. Směs povaříme s mrkví a přidáme protlak a cukr. Nakonec dochutíme solí a octem.


 

Kontakt

T.O.Výr

t.o.vyr@seznam.cz

https://tovyr.rajce.idnes.cz/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://www.youtube.com/user/trempvejri?feature=watch

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode