Trampská kuchařka

ANEB CO SE NAJDE V ŠUPLÍKU      Jiří Vydrář - Knedlík
                                                    Pavel Málek - Kaštan







 

Slovo úvodem

   Po mnoha neblahých zkušenostech s konzervami jsme se rozhodli se bez nich na vandru obejít a jídla si na trampy připravit doma předem. Chce to pouze ve čtvrtek přemoci lenost a s chutí si něco uvařit.
    Vyskytne se tu však problém, do čeho připravená jídla uskladnit. Toto částečně vyřešili mikrotenové sáčky, které jsou poměrně pevné a pouze je třeba dát pozor při pátečním odchodu z hospody a neupadnout přímo na žracák. Dalším vhodným obalem je nádoba, která vznikne seříznutím hrdla láhve od octa, která v našem případě poslouží k přepravě pomazánek, salátů a pod.
V poslední době jsme s velkým úspěchem začali používat krabice od mléka. Tyto se zdají zatím jako nejvýhodnější. Další důležitou pomůckou je nádobí. Ešus, i když je tradiční, tak úplně nevyhovuje. Po dlouhém zkoušení různých nádob jsme dospěli k remosce (ta se prodává s elektrickým víkem. Elektrické víko si uschováme na jiné použití a na nádobu si přinýtujeme trubku, do které při vaření nasadíme klacek. Tato remoska nám výborně poslouží jako kotlík i jako pánev.)
   Důležitou součástí stravy je pitný ražim. Ne vždy je možné na vandru jej dodržet. (Toto se netýká polikačů piva). Kávu, čaj, čaj s mlékem, popř. grog je potřeba pít a určitou estetiku při tomto pití také dodržet. Je ošklivé a nechutné si vodu na tyto nápoje uvařit v umaštěném ešeusu nebo remosce. Konvice na vandru je nezbytnou a nepostradatelnou potřebou každého trampa (čerpáno z dějin). Dále hrneček a malý cedníček z umělé hmoty na přípravu kvalitního sypaného čaje.
   Uskladnění různých druhů mléčných výrobků do kávy a čaje jako je mléko, tatra, kapucín apod. už záleží na osobním gustu každého jedince.
Dalším vybavením by mělo být malé prkénko. Je gastronomické barbarství krájet cokoli nožem na dně ešusu apod.
   Na přepravu čaje a kávy jsou vhodné umělohmotné lahvičky od zažívací sody nebo od diabetického sladisla  Sorbit.
   Pokud máme tyto věci pohromadě, nemusíme se už ničeho bát a můžeme se směle pustit do vaření.
   Při přípravě naší trempské kuchařky jsme se rozhodli s ohledem na to, že trampové jsou duše zvídavé a jistě všichni rádi experimentují (a to snad i při vaření), uvádět množství použitých ingrediencí v pojmech "trochu" nebo v jednotkách "lžíce". Pevně doufáme, že několik námi vyzkoušených receptů ve vás probudí inspiraci a oddálí rakovinu vašeho konečníku z masových odporných konzerv, kterými náš průmysl masný soustavně ničí naše zažívací trakty.




 

Kontakt

T.O.Výr

t.o.vyr@seznam.cz

https://tovyr.rajce.idnes.cz/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://www.youtube.com/user/trempvejri?feature=watch

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode