Hlavní jídla

Při sestavování a zkoušení receptů jsme se snažili a snažíme vycházet z dostupných a běžných surovin a spíš se snažíme přiblížit se k výrobě a přípravě jídel ze surovin levných a nyní již netradičních (které naši předkové běžně a denně konzumovali) a proto snad také méně oblíbených.

Rýže

Jako základ pro spoustu druhů jídel se musíme naučit vařit základní rýži. 1 šálek rýže, 1 ½ šálku vody. V méně vyhřáté troubě necháme vodu z rýže odvařit a necháme dojít třeba 1 hodinu. Rýži si na malý vandr zásadně vaříme doma. Venku vařením rýže ve vodě docílíme většinou tzv. blemtu. S doma připravenou rýží můžeme venku začít kouzlit.

Rýže s jogurtem:

1 šálek vařené rýže, trochu kořenové zeleniny, lžíce hrášku (používáme mražený), 1 malý rajský protlak, bílý jogurt
    Do nádoby dáme doma připravenou rýži a trochu podlejeme vodou. Promícháme s produšenou zeleninou a do prohřáté směsi vmícháme bílý jogurt a rajský rotlak. Kořeníme trochou pepře.
 

Rýže s curry

1 šálek vařené rýže, 1 cibule, 1ůžíce hrášku, 1 lžička curry koření
     Na troše tuku uděláme v nádoě cibulový základ, na něj nasypee rýži a smícháme se zelenými sterilovanými fazolkamu. Kořeníme curry kořením.
 

Rýže s paprikami a rajčaty

1 šálek uvařené rýže, 2 papriky, 2 rajčata, kousek tvrdéhosýra, popř. uzeniny
     Do připravené rýže vmícháme nadrobno nakrájené paprikové lusky a rajčata. . Přimícháme nadrobno nakrájený tvrdý sýr a prohřejeme. Jídlo můžeme vylepšit trochou pokrájené uzeniny.
 

Rýže s vejci

1šálek rýže, 3 vejce, kousek uzeniny, trochu smetany nebo jogurtu
     Do připravené uvařné rýže vmícháme kousek opečené nadrobno nakrájené uzeniny a vejce, které necháme v rýži srazit. M“žeme přidat idušenou zeleninu. Kořeníme trochou pepře a můžeme ještě zjemnit smetanou nebo jogurtem

 

Pórková rýže

1 šálek rýže, 3 pórky, 1 malý rajčatový protlak, koření podle chuti
    Na troše omastku zpěníme nakrájený pórek a orestujeme jeden malý rajčatový protlak. Do takto připraveného základu vmícháme vařenou rýži a

 

Rýže s červenou řepou a čerstvým zelím

Trochu tuku, asi dvě hrsti drobně nakrájenéého syrového zelí, šálek uvařené rýže, malá sklenička sterilované červené řepy, bílý jogurt
    Na troše omastku prohřejeme nadrobno nakrájené zelí, přidáme malou skleničku sterilované červené řepy (bez nálevu) a přimícháme rýži. Celou směs prohřejeme a zjemníme býílým jogurtem. Kořeníme podle chuti
 

Rýže s rybí konzervou

Trochu tuku, asi dvě hrsti drobně nakrájenéého syrového zelí, šálek uvařené rýže, malá sklenička sterilované červené řepy, bílý jogurt
Tento chuťově pro nás neatraktivní pokrm vznikne smícháním vařené rýže a v podstatě jakéhokoliv druhu rybí konzervy. Je dobré této pokrmvylepšit cibulkovým základem a dušenou zeleninou, kterou v podstatě nemůžeme nikdy nic zkazit.


Fazole

S fazolemi se dá přímo kouzlit. Samozřejmě že pro naše účely si pokrm z fazolí připravíme před plánovaným vandrem doma. Samotné vaření fazolí je nenáročné. Je pouze třeba mít fazole předem přes noc namočené, nebo je uvaříme v papiňáku a uvařené necháme v cedníku okapat.

Bretaňský salát

Okurky (kyselé), cibuli, česnek, nadrobno nakrájíme a smícháme se studenými uvařenými fazolemi . Přikápneme kečup a důkladně promícháme.
Jídlo z půl kilogramu fazolí stačí bohatě pro 4 osoby. Jíme studené
 

Fazole se zeleninou a uzeninou

Cibuli a uzeninu osmažíme na troše tuku a přidáme vařené fazole. Osolíme a dochutíme pepřem, rajským protlakemnebo kečupem a trochou čili. Takto připravený pokrm necháme vychladnout, nacpeme do krabice od mléka a konzervu máme hotovou. Podáváme prohřáté s chlebem.

Fazole s houbami

Posbíráme houby, zpěníme a rozdusíme na troše tuku s cibulí a smícháme s vařenými fazolemi. Kořeníme podle chuti. Pokrm se dá s velkým úspěchem zjemnit jogurtem. Tento recept je nejen vyzkoušený, ale také výborný.

Kontakt

T.O.Výr

t.o.vyr@seznam.cz

https://tovyr.rajce.idnes.cz/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://www.youtube.com/user/trempvejri?feature=watch

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode